Onthulling tijdens het diner

donderdag, 19 mei 2011

Tijdens een feestelijk diner ter afsluiting van een genoeglijke dag van de docenten van het Sint-Janscentrum met een bezoek aan het stadje Thorn en haar stiftskerk Sint-Michaël, en ter ere van het 12½-jarig bisschopsjubileum van Mgr. A. Hurkmans werd de bisschop gevraagd om een schilderij te onthullen.

Schilderij van Henk Groenendaal

Onthulling tijdens het dinerHet schilderij, van de hand van Henk Groenendaal, is een portret van de op 22 oktober 2010 (vanaf komend jaar de feestdag van de zalige paus Johannes Paulus II !)  overleden pater J. Groenen msc, spirituaal van ons seminarie.

Mgr. Bacqué en mgr. Hurkmans

In aanwezigheid van de apostolisch Nuntius Mgr. Bacqué en de jubilaris, Mgr. A. Hurkmans, de familie van pater Groenen en schilder Henk Groenendaal, sprak rector F. De Rycke over de pater en de treffende weergave van zijn persoon door de schilder. Rector De Rycke bracht een aantal anekdoten over pater Groenen naar voren. Zo sprak hij op het hoogfeest van Sint-Jan waar Johannes zegt over Jezus dat ‘Hij groter moet worden en ik kleiner’, waarop de reactie van pater Groenen was dat koning Herodes dat heel letterlijk opgevat had en hem liet onthoofden.

Altijd bescheiden

Hij groter en ik kleiner was in zekere zin het motto van pater Groenen. Een schilderij van hem lijkt in tegenspraak te zijn met zijn grote bescheidenheid maar het illustreert echter wel zijn grote betekenis voor ons huis en haar gemeenschap door de bijna 25 jaren van het bestaan van het Sint-Janscentrum heen.

Van hart tot hart

Een andere anekdote is de volgende: het laatste boek dat de pater gelezen heeft, nog speciaal gekocht door zijn broer, was een biografie van kardinaal Newman, die tijdens zijn ziekte, nu een jaar geleden, werd zalig verklaard. De titel van het boek, 'Van hart tot hart’, is de kern van het leven van pater Groenen, zoals gebleken is uit zijn keuze voor de paters van het Heilig Hart; zijn eucharistische spiritualiteit; de wijze waarop hij de studenten en andere mensen geestelijk begeleidde en het beeld van het priesterschap dat hij uitgedragen heeft. Een terugkerend refrein in zijn roepingengebeden: “Maak hen tot priesters naar het Hart van onze Heer.”

Onthulling

Monseigneur Hurkmans onthulde het schilderij en kreeg zelf een afbeelding van het schilderij cadeau.Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook