Relikwie van Paus Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II

Het Sint-Janscentrum mag zich verblijden in een bijzondere band met paus Johannes Paulus II. Het was de Poolse paus die, na zijn bezoek aan Nederland in 1985, de Bossche bisschop J.G. ter Schure sdb aanspoorde om opnieuw een eigen, diocesane priesteropleiding op te richten. Deze geschiedenis werd beschreven door kanunnik Dr. J. Peijnenburg, Bezieler en stichter. Paus Johannes Paulus II, Mgr. J. ter Schure sdb en de oprichting van het Sint-Janscentrum.

Relikwie van paus Johannes Paulus II

De Bossche priesteropleiding heeft ook een academische samenwerking met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II in Krakau.

Naar aanleiding van het 25-jarige jubileum van het seminarie ontving het Sint-Janscentrum in september 2012, op voorspraak van kardinaal Stanislaw Dziwisz (de jarenlange secretaris van paus Johannes Paulus II en zijn indirecte opvolger als aartsbisschop van Krakau), een kleine bloedrelikwie van paus Johannes Paulus II.

De houder, waarin het waardevolle reliek vervat is, is dezelfde als degene die in de parochiekerk van Wadowice staat (waar Karol Wojtyla geboren en gedoopt werd) en als de reliekhouder in de kathedraal van Krakau, de kerk waar Wojtyla bisschop was, tot hij gekozen werd tot opvolger van de apostel Petrus.

Het is mogelijk om de relikwie van paus Johannes Paulus II te komen vereren in de seminariekapel voor en na de gebedstijden van de seminariegemeenschap (zie: Agenda) en verder op elk moment tijdens kantooruren.

In het seminarie zijn gebedskaarten en noveenkaarsen te koop met een afbeelding van paus Johannes Paulus II (zie: Seminarie brengt twee noveenkaarsen en gebedskaarten uit).