Een nieuw gezicht in het Sint-Janscentrum

maandag, 8 augustus 2011

Sedert enkele weken mogen we op het Sint-Janscentrum een nieuwe bewoner begroeten. De Indiase Pater Pushpa, die in januari 2011 in Nederland kwam, zal gedurende enige tijd stage lopen in de Bossche binnenstad, en gedurende die tijd woont hij op het seminarie. Pater Pushpa stelt zich voor.

Wie is Pater Pushpa?

Pater Anthony Samy Pushpa Raj HGNMijn volledige naam is: Pater Anthony Samy Pushpa Raj HGN. Anthony Samy zijn de namen van mijn vader. Pushpa betekent 'bloemen' en Raj is het Indiase woord voor 'koning'; 'koning van de bloemen' dus. Ik ben geboren in 1978 in Varadarajanpet in Indië, in de deelstaat Tamilnadu, in het uiterste zuiden van het land. Ik heb nog vijf broers en geen zussen. Toen ik 17 jaar oud was, ben ik ingetreden in de Congregatie van de Heralds of Good News (HGN). Dit is een missiecongregatie. Het specifieke doel van onze congregatie is de opleiding van toegewijde en hardwerkende missionarissen, om hen uit te zenden over de hele wereld. Mijn jongste broer Anthony Francis is overigens ook ingetreden in een religieuze gemeenschap. Hij is lid van de Missionarissen van de Heilige Harten van Jezus en Maria; hij volgt momenteel het eerste jaar theologie aan het grootseminarie te Bengalore in India.

Wanneer hebt u voor het eerst gedacht aan priester worden? Waarom wilde u dat?

Toen ik klein was, nam moeder mijn jongere broer en mijzelf mee naar alle priesterwijdingen die plaatsvonden in mijn geboorteparochie en in ons bisdom. Persoonlijk heb ik de ervaring dat God me meermaals beschermd heeft bij gevaarlijke incidenten in mijn leven. Daarom heb ik beslist mijn leven in dienst van God te stellen. Dat motiveerde mij om priester te worden. De heilige Johannes Maria Vianney (de pastoor van Ars) en de heilige Theresia van het Kind Jezus (Theresia van Lisieux) vormen daarbij een bron van inspiratie.

Vond u het moeilijk om uw familie en vaderland te verlaten?

Vroeger gingen de Westerse missionarissen, waaronder de Jezuïeten met onder andere de heilige Franciscus Xaverius, de heilige Johannes Brito (in het Tamil: அருளானந்தர்: Arul Anandar), de zalige Joseph Peschi (in het Tamil: வீரமாமுனிவர்: Vīramāmunivar) en vele anderen naar Azië om daar de Blijde Boodschap te brengen. We zijn dankbaar dat wij nu de omgekeerde beweging mogen maken en Europa terugvoeren tot haar wortels in de christelijke identiteit. Het is mijn roeping om missionaris te zijn en daarheen te gaan, waarheen ik gezonden word.

Ik voel me trouwens erg thuis op het Sint-Janscentrum. Er heerst een vriendelijke sfeer. Ik voel dat ik hier kan groeien in mijn roeping om als missionaris mee te werken aan de opbouw van de Kerk in het bisdom van 's-Hertogenbosch.

Wat is de kern van de boodschap die u wilt brengen aan de gelovigen in Nederland?

Onze Heer Jezus Christus is de Redder van de wereld en van eenieder persoonlijk. Ik wil de mensen helpen te groeien in liefde tot God en tot elkaar.

We zijn erg dankbaar dat Pater Pushpa en zijn medebroeders bereid zijn om het apostolaat in ons bisdom te komen ondersteunen. De Heer moge zijn priesterlijke dienstwerk rijkelijk zegenen en vruchtbaar maken.Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook