Roepingenreis Heilig-Rock Trier

zaterdag 28 t/m maandag 30 april 2012

donderdag, 3 mei 2012

In het weekend van roepingenzondag maakten we met de seminariegemeenschap een bedevaart naar Trier. Deze reis was dan ook tevens een roepingenreis. Het seminarie verwelkomde een aantal jonge mannen die als onze gasten meetrokken. Onze bisschop, mgr. Hurkmans, sloot zich een dag later bij de pelgrimerende groep aan.

Heilig Rock bedevaart naar TrierWe vertrokken zaterdagochtend 28 april met vijf auto's richting de Duitse stad Trier. In Trier wordt dit jaar de beroemde mantel van Jezus ter verering tentoongesteld. Het is de mantel waarover geschreven staat: "Dat onderkleed was zonder naad, uit één stuk geweven van boven tot onder" (Joh. 19,24). Het is deze mantel waarover de soldaten hebben gedobbeld, zodat ze de mantel niet hoefden te verscheuren. Omdat deze mantel uit één stuk werd geweven en niet werd verscheurd, symboliseert de mantel de eenheid van de Kerk.

Ook staat Trier als bedevaartsplaats bekend vanwege de graven van de heilige apostel Mattias en de verschillende heilige bisschoppen. Verder is Trier waarschijnlijk de geboortestad van de heilige Ambrosius.

Trier was in de Romeinse tijd een zeer belangrijke stad en al heel snel waren er hier christenen te vinden en werd de stad, na de tijd van de vervolgingen, officieel een bisschopsstad. In de stad zijn dan ook tal van monumentale gebouwen en allerlei restanten te zien vanuit de Romeinse tijd en van de eeuwen erna. Uit de Romeinse tijd stammen bijvoorbeeld het Amfitheater en de Porta Nigra. Uit latere tijden stamt bijvoorbeeld het keurvorstelijk paleis. Kortom, er is veel te zien in deze uiterst interessante pelgrimageplaats.

We mochten onze pelgrimage op zaterdag meteen aanvangen met de verering van het Hl. Rock, in de Dom te Trier. Gelukkig moesten wij 'slechts' drie kwartier wachten in de rij, volgens de getuigenissen moesten andere pelgrims nog langer aanschuiven. Aansluitend maakten we een eerste rondwandeling door de stad en bezochten we de Porta Nigra, Romeinse stadspoort, verblijf van een kluizenaar, kerk: een indrukwekkend monument. 's Avonds gaf Mgr. Van Calster een inleiding over het wezen van de religieuze roeping. 

Op zondag maakten we, gelukkig bij goed weer, te voet een pelgrimstocht naar het graf van de H. Matthias, de enige apostel die begraven ligt aan deze zijde van de Alpen. De studierector gaf een historische en theologische inleiding over de betekenis die de verering van de kruisrelieken (het H. Rock) en van de apostelen (H. Matthias) had in de ogen van keizer Constantijn en van zijn moeder, de H. Helena. In stil gebed brachten we enige tijd door bij het graf van de H. Matthias.

Op zondagnamiddag was er een rondleiding geboekt doorheen de (recente) archeologische opgravingen onder de Dom. Op een relatief kleine oppervlakte voerden verschillende archeologische lagen ons doorheen de geschiedenis van de stad Trier: Romeinse woonhuizen, de kerk van Constantijn, Middeleeuwse verbouwingen en waterleidingen. Erg boeiend! 

Aansluitend brachten we een bezoek aan de basilica, eertijds de troonzaal van de Romeinse keizer, als protestantse kerk nu nog steeds een imposant gebouw! 

We sloten deze dag van bezinning en cultuur af met een barbecue in de omgeving van Trier. Ondertussen had ook de bisschop zich bij ons aangesloten, waardoor onze vreugde nog vergroot werd! U kunt aan de bijgevoegd foto's zien hoe gezellig het was! 

Op maandagochtend vierde de bisschop een pontificale eucharistieviering in een overvolle kathedraal, geconcelebreerd door tientallen priesters. De indrukwekkende viering werd opgeluisterd door een parochiekoor, in samenwerking met een Columbiaans muziekgezelschap - een originele combinatie! Na het middagmaal bij de zusters, copieus als gebruikelijk, vatten we de terugreis aan, maar natuurlijk niet zonder eerst stil te houden te Echternach, bij het graf van de H. Willibrord, waar we hebben gebeden voor de Kerk in Nederland, en bijzonder ook om roepingen. 

Een mooie en indrukwekkende bedevaart/roepingenreis!Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook