Dubbele herdenking op 22 oktober

maandag, 22 oktober 2012

De kalenderdag 22 oktober wordt op het Sint-Janscentrum op tweevoudige wijze in ere gehouden. In de eerste plaats vieren we, met de wereldkerk, de gedachtenis van de zalige Paus Johannes Paulus II, die op deze dag in 1978 geïntroniseerd werd tot 264e opvolger van de apostel Petrus.

22 oktober - Pater Groenen en paus Johannes Paulus IIOmdat de Poolse Paus bisschop ter Schure sdb aanzette tot de oprichting van het Sint-Janscentrum, wordt paus Johannes Paulus in ons seminarie bijzonder vereerd en aangeroepen. De bloedrelikwie van de paus in onze kapel wordt voortdurend omringd met kaarsen en bloemen.

22 oktober is echter ook de dag waarop, twee jaar geleden, Pater J. Groenen msc overleed, de eerste spirituaal van ons seminarie. Pater Groenen was voor de priesters en seminaristen van het Sint-Janscentrum een lichtend voorbeeld als man van God en van de Kerk, als priester naar het hart van de Heer (zie: Een priester op handen gedragen).

Mogen de zalige paus Johannes Paulus II en Pater Groenen voor de seminariegemeenschap en voor alle betrokkenen ten beste spreken bij de Heer!

Het bijgevoegde filmpje toont een opname van de Poolse televisie naar aanleiding van de eerst sterfdag van paus Johannes Paulus II, op 2 april 2006. De menigte in Warschau zingt het lievelingslied van de paus, 'Barka': 'de boot'. Tekst en vertaling vindt u hieronder bijgevoegd.

 

Barka

Favoriete lied van Paus Johannes Paulus II

De boot

1. Pan, kiedyś stanął nad brzegiem, Szukał ludzi gotowych pójść za Nim, By łowić serca, słów Bożych prawdą.

O, Panie, to Ty na mnie spojrzałeś, Twoje usta dziś wyrzekły me imię. Swoją barkę pozostawiam na brzegu, Razem z Tobą nowy zacznę dziś łów.

2. Jestem ubogim człowiekiem, Moim skarbem są ręce gotowe, Do pracy z Tobą i czyste serce.

3. Ty, potrzebujesz mych dłoni, Mego serca młodego zapałem, Mych kropli, potu i samotności.

4. Dziś wypływamy już razem, Łowić serca na morzach dusz ludzkich, Twej prawdy siecią i słowem życia.

1. De Heer stond aan de oever, zoekend naar mensen, bereid Hem te volgen, o in hun hart de waar­heid van Gods Woord te ontvangen.

O Heer, U keek me aan, Uw lippen noemden vandaag mijn naam. Mijn schip laat ik aan de wal, samen met U zal ik vandaag aan een nieuwe jacht beginnen.

2. Ik ben een arm man, mijn schatten zijn bereidwillige handen om te werken met U, met een zuiver hart.

3. Mijn handen hebt U nodig, het jonge enthousiasme van mijn hart, mijn tranen, mijn zweet en eenzaamheid.

4. Laat ons vandaag samen varen, harten vangen in zeeën van menselijke zielen, in het net van Uw waarheid en van het Woord des Levens.

 Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook