TomTom en roadmap voor toekomst

Studiedagen over de nieuwe evangelisatie

dinsdag, 13 november 2012

Op maandag 12 en dinsdag 13 november 2012 vonden in het grootseminarie Rolduc (bisdom Roermond) studiedagen plaats voor de priesterstudenten van Nederland, over het thema van de ‘Nieuwe Evangelisatie’.

RolducHet symposium werd geopend door de bisschop van Roermond, Mgr. Wiertz, die in een aansprekende en beeldrijke uiteenzetting een bemoedigende boodschap bracht: 'Als Kerk hebben we een prachtboodschap! We weten waar we naar toe willen. We hebben een ‘roadmap’ voor de toekomst en we hebben de Heilige Geest als TomTom. We kunnen op weg!'.

Prof. P. Dr. Karl Wallner OCist. was de hoofdspreker bij de studiedagen met twee voordrachten: 'Mission is possible! Theologische motivering voor de Nieuwe Evangelisatie van Europa' en 'De Nieuwe Evangelisatie heeft priesters nodig met een apostolische gezindheid'. Pater Wallner is Rector van de Philosophisch-Theologische Hochschule Benedikt XVI., die deel uitmaakt van het kloostercomplex Heiligenkreuz in Oostenrijk.

Met vele voorbeelden uit zijn eigen pastorale praktijk en uit de ervaringen van de abdij (waar in de afgelopen jaren tientallen nieuwe roepingen zijn ingetreden) zette de pater de krijtlijnen uit voor de nieuwe evangelisatie. Pater Wallner bracht zijn lezingen op een dynamische en bezielende wijze, fijn gekruid met humor en kwinkslagen. Goed dat we hem mochten ontmoeten!

De hulpbisschop van Roermond, Mgr. Dr. E. de Jong, vertelde over de Algemene Bisschoppensynode in Rome over de ‘Nieuwe Evangelisatie’ (oktober 2012), waar hij als deelnemer bij aanwezig was. Mgr. de Jong hield voor de seminaristen de toespraak die hij ook in de synode-aula ten gehore had gebracht: “Wereldwijde ervaringen met nieuwe evangelisatie”.

Tenslotte volgde een presentatie van de afdeling ‘Evangelisatie en vitalisering’ van het bisdom Roermond door de stafmedewerker, Pater Bartholomé van Oudheusden, en een voorstelling van enige actuele, succesvolle projecten van evangelisatie, zoals Alpha en CaFe, door Pastoor Jeroen Smith uit Leiden.

Het waren interessante studiedagen, goed georganiseerd; een vreugde om elkaar als priesterstudenten in Nederland te ontmoeten!

(fotocredit Rolduc / Geert-Jan Tielen)Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook