Sint-Janscentrum geeft kansen aan jonge kunstenaars

Restauratie portret van mgr. Zoesius

maandag, 4 februari 2013

De wenskaart, die namens de bisschop en de seminariegemeenschap verstuurd werd bij gelegenheid van Kerstmis 2012 werd ontworpen door de talentvolle, jonge kunstenares Hélène Van Renterghem (zie: Zalig Kerstmis & Gezegend Nieuwjaar!). Ook in een volgend project wil het Bossche seminarie een kans geven aan jonge, gekwalificeerde ambachtslieden, om in deze tijd van economische crisis een start te maken op de arbeidsmarkt.

Mgr. ZoesiusHet seminarie bezit een geschilderd portret van bisschop Nicolaas Zoesius (1564-1625), die gedurende tien jaar bisschop was van 's-Hertogenbosch: van 1615 tot aan zijn dood. Het grafmonument van de bisschop bevindt zich in de Sint-Janskathedraal, bij de ingang van de sacristie. Het schilderij is gedateerd 1615, het jaar waarin Zoesius bisschop werd, en het was vermoedelijk een geschenk bij zijn wijding en intronisatie. Zoesius was toen 50 jaar, zoals de tekst vermeldt in de rechterbovenhoek van het portret, onder het wapenschild van de bisschop: ex momento aeternitas (vrij vertaald: 'in elk ogenblik [gloort] de eeuwigheid').

Het anonieme, vroeg 17e-eeuwse portret van bisschop Zoesius werd in de 20e eeuw grondig gerestaureerd. Met name aan beide handen en aan het gezicht werden retouches aangebracht. De verf, die voor deze retouches gebruikt werd, is in de loop van de jaren sinds de restauratie echter verkleurd, zodat er storende pigmentvlekken zijn op het gelaat en de handen van de bisschop. Bovendien heeft het schilderij, dat verder in een redelijke conditie verkeert, last van oppervlaktevuil.

Omdat het een waardevol, oud schilderij betreft, en - voor zover we weten - het enige geschilderde portret van bisschop Nicolaas Zoesius, willen we dit kunstwerk graag in goede staat bewaren.

We hebben de jonge restauratrice Els van Teeffelen bereid gevonden om de klus te klaren. Els (geboren in 1989) studeerde van 2006 tot 2011 aan het Nimeto te Utrecht 'Interieur, Decoratie, Exterieur' met een specialisatie in restauratie en decoratie van schilderwerk. Zij was onder andere betrokken bij de restauratie van de kapel van Boldershof te Druten (zie: www.boldershofkapel.nl).

Els zal het schilderij van bisschop Zoesius restaureren door het oppervlaktevuil te verwijderen en de oudere retouches bij te werken. Via deze website zullen we u op de hoogte houden van de voortgang van het project.Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook