Paus verdedigt het priestercelibaat

donderdag, 21 maart 2013

Samen met de Argentijnse rabbijn Abraham Skorka gaf de toenmalige kardinaal Jorge Mario Bergoglio in 2012 het interviewboek uit: Sobre el cielo y la tierra. In dit boek komen de auteurs ook te spreken over het priestercelibaat.

Paus verdedigt het priestercelibaatKardinaal Bergoglio vertelt over zijn eigen beleving van het celibaat; hoe hij zich als seminarist op een bepaald moment aangetrokken voelde tot een jongedame, en hoe hij dan opnieuw een bewuste keuze gemaakt heeft voor het priesterschap en het ongehuwd-zijn omwille van het Rijk der Hemelen.

Ook het thema van het seksueel misbruik komt aan de orde. In het boek onderschrijft kardinaal Bergoglio het beleid van de toenmalige paus Benedictus XVI, die een nultolerantie tegenover deze vorm van misdaad handhaafde.

In de context van het celibaat zegt Bergoglio: 'Het idee dat pedofilie voortkomt uit het celibaat werd weerlegd. Meer dan zeventig procent van de gevallen van kindermisbruik komen voor in familie- en vriendenkring: grootouders, ooms, stiefvaders, buren. Het probleem hangt niet samen met het celibaat. Wanneer een priester pedofiel blijkt te zijn, was hij dat reeds vooraleer hij priester werd'.

Ondanks de geestelijke strijd, die met de celibataire levensstaat kan samengaan, heeft het ongehuwd-zijn ook vele mooie zijden en voordelen. In tien eeuwen praktijk van het priestercelibaat overwegen de goede ervaringen. Op basis daarvan ben ik een voorstander van het handhaven van het priestercelibaat, aldus de huidige paus Franciscus.Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook