Feest om jarige Mgr. Lescrauwaet

vrijdag, 21 juni 2013

90e verjaardag mgr. LescrauwaetOp woensdag 19 juni vierde Mgr. J.F. Lescrauwaet msc zijn negentigste verjaardag. Omdat hij de feestdag zelf heeft doorgebracht met de medebroeders in Tilburg, hebben we het kroonjaar in het Sint-Janscentrum enkele dagen later gevierd, namelijk op vrijdag 21 juni.

De bisschop was aanwezig bij de viering, en tevens verschillende mensen die met Mgr. Lescrauwaet rondom het seminarie hebben samengewerkt. 

Monseigneur Lescrauwaet was professor in Tilburg en Leuven. Vervolgens werd hij hulpbisschop van Haarlem. Tegelijk werd hij docent aan het Sint-Janscentrum, dat toen pas opgericht was. Toen Mgr. Lescrauwaet in 1994 met emeritaat ging als hulpbisschop, kwam hij inwonen in de Bossche priesteropleiding. 

Hij werd geestelijk leidsman en biechtvader van vele seminaristen en doceerde verschillende dogmatische traktaten, waaronder de ‘inleiding in de christelijke geloofsbelijdenis’, ecclesiologie (de theologische leer over de Kerk) en de theologie van het dienstambt in de Kerk. Mgr. Lescrauwaet was zeer gewaardeerd als docent, en hij was ook een subliem predikant. 

Samen met o.a. toenmalig rector Hurkmans (‘de rector’) en met zijn ordegenoot Pater J. Groenen msc (‘de pater’) heeft Mgr. Lescrauwaet (‘de monseigneur’) het Sint-Janscentrum opgebouwd tot een degelijk kerkelijk opleidingsinstituut. Het stemt ons tot grote vreugde dat hij, zoals hij recentelijk in een interview meedeelde, in ons huis zijn mooiste jaren beleefd heeft. 

In 2009 vierden we op feestelijke wijze zijn 25-jarige bisschopsjubileum (Jubileum mgr. Lescrauwaet 25 jaar bisschop). Het was dan ook een zeer treurig nieuws dat hij om gezondheidsredenen in 2011 afscheid moest nemen van het Sint-Janscentrum (Mgr. Lescrauwaet is verhuisd naar medebroeders in Tilburg). Hij vertrok naar een kloosterverzorgingstehuis van zijn congregatie. We hebben natuurlijk nog regelmatig contact met hem en we zijn blij dat hij zijn verjaardag ook in ons huis is komen vieren. 

We feliciteren Mgr. Lescrauwaet van harte met zijn 90ste verjaardag en we wensen hem toe dat hij zich nog vele jaren en in een goede gezondheid, met wijze raad en gebed, kan blijven inzetten voor de Kerk.Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook