De schoonheid van het toegewijd leven is de vreugde

Toespraak paus Franciscus tot seminaristen en vrouwelijke religieuze novicen

dinsdag, 13 augustus 2013

Heb geen angst om vreugde te tonen over je antwoord op de roeping door de Heer en over zijn uitverkiezing tot liefde en tot getuigenis van zijn Evangelie in de dienst aan de Kerk. Weet dat die vreugde, de echte, besmettelijk is; ze doet je verder gaan.

Dat zei paus Benedictus tijdens zijn ontmoeting met seminaristen en vrouwelijke religieuze novicen op zondag 7 juli 2013 in Rome.

Daarentegen, wanneer je een seminarist of een novice ontmoet die té ernstig is en erg droefgeestig, dan denk je: hier is iets dat niet klopt. De vreugde van de Heer ontbreekt, de vreugde die je tot dienen brengt, de vreugde om de ontmoeting met de Heer, vreugde die je brengt tot ontmoeting met andere mensen om hen Jezus te verkondigen. Dat ontbreekt. Heiligheid en droefgeestigheid gaan niet samen!

Toespraak paus Franciscus tot seminaristen en vrouwelijke religieuze novicenDe Heilige Theresia - er zijn hier veel Spanjaarden die haar goed kennen - zei ooit: "Een droefgeestige heilige is als heilige droefgeestigheid".

Wanneer je een priester of seminarist of religieuze ziet zonder vreugde en vol droefgeestigheid dan komt de vraag op: heeft die misschien een psychiatrisch probleem? Meestal gaat het niet om een psychiatrisch probleem. Is het misschien een probleem van onvoldaanheid? Inderdaad, dat is het. Maar, waar ligt de bron van dat gebrek aan vreugde? Dat is een kwestie van ongehuwd leven.

Ik verklaar mij nader. Jullie, seminaristen en religieuzen wijdt je liefde toe aan Jezus. Een grote liefde. Je hart is voor Jezus. Zo kom je ertoe de gelofte van kuisheid, de gelofte van ongehuwd leven te doen. Maar, de gelofte van kuisheid en de gelofte van ongehuwd leven stopt niet bij het uitspreken ervan. Het is integendeel een weg die rijpt en uitgroeit. Een weg die rijpt tot pastoraal vaderschap en pastoraal moederschap.

Welnu, wanneer een priester niet uitgroeit tot vader van zijn geloofsgemeenschap; wanneer een religieuze niet openbloeit tot moeder van allen waarmee ze samenwerkt, dan wordt men droefgeestig. Dat is het probleem. Daarom zeg ik jullie: de bron van de droefgeestigheid in het pastorale leven bestaat precies in het gebrek aan vaderschap en moederschap waartoe de toewijding aan Jezus wil voeren. Een priester of religieuze die niet vruchtbaar is, is ondenkbaar. Dergelijke onvruchtbaarheid is niet katholiek. De schoonheid van het toegewijd leven is de vreugde.

Ik zou jullie willen zeggen: treed uit jezelf om het evangelie te verkondigen. En weet: je moet uit jezelf treden om Jezus te ontmoeten. Er zijn twee deuren, een gericht op de ontmoeting met Jezus - gericht op transcendentie; de ander gericht op de andere mensen met het doel hen Jezus te verkondigen. Deze twee deuren horen samen. Wie slechts een gebruikt, mislukt.

Ik denk aan Moeder Teresa van Calcutta. Ze was een dappere religieuze. Had van niets schrik. Trok door de straten. Maar deze vrouw was ook niet bang om te knielen – twee uren lang –voor de Heer. Wees niet bang om uit jezelf te treden zowel om te bidden als om pastoraal actief te zijn. Wees moedig zowel om te bidden als om het Evangelie te verkondigen.

Vertaling: Marcel De Pauw MSC
Met toestemming overgenomen van Kerknet.be

Video

Op YouTube staat het volgende videoverslag van RomeReports:Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook