Zaligverklaring student kleinseminarie

maandag, 7 oktober 2013

Op zondag 6 oktober werd in de Italiaanse stad Modena Rolando Rivi zaligverklaard, een jongen van 14 die omwille van zijn geloof vermoord werd.

Rolando Rivi werd geboren op 7 januari 1931; hij stierf op 13 april 1945 als slacht­offer van het anti­katholieke geweld, waarvan in het naoorlogse Italië de vrij­heids­strijd door­drongen was.

Rolando Rivi“Hij was een jonge man die hield van het leven, van spel en avontuur. Zoals iedereen verlangde hij vrienden, en hij had er vele. Maar op een bepaalde dag ontdekte hij, doorheen de persoon van zijn pastoor, de aanwezigheid van een nog grotere Vriend, die méér dan wie ook voor hem het goede wenste: Jezus.” Met deze woorden stelde Mgr. Massimo Camisasca, de bisschop van Reggio Emilia-Guastalla, tijdens de plechtigheden de persoon van Rolando Rivi en van diens pastoor don Olimpo Mazzucchi aan de aanwezige kinderen voor.

Rolando ging naar het klein-seminarie van Marola. Omdat het seminarie door de Nazi’s in beslag werd genomen, moest Rolando in 1945 naar huis terugkeren. Zijn ouders waarschuwden hem dat het niet veilig was, vanwege de antikatholieke stemming bij zowel de Nazi’s als bij de partizanen, om zich als clericus te gedragen op het platteland waar zij woonden. Rolando wilde echter getuigen van Jezus en van het Evangelie.

Op 10 april 1945 keerde hij niet naar huis terug na een korte afwezigheid. Toen zijn ouders hem gingen zoeken, vonden ze op de grond zijn boeken en een briefje: “Zoek hem niet, hij komt een tijdje bij ons, de partizanen”. Vier dagen later vernamen de ouders van één van de partizanen, die nog getracht had zich tegen de gang van zaken te verzetten, over de laatste uren van hun zoon. Rolando was ontvoerd, gemarteld en gedood in Piana di Monchio, in de Appenijnen in de buurt van Modena. Op aanwijzingen van de rouwmoedige moordenaar vond Rolando’s vader Roberto een dag later het lichaam. Roberto sprak slechts één woord uit: “Ik vergeef”.

In die periode deelden ca. 130 priesters in het lot van Rolando Rivi. Rolando’s graf bevindt zich in Pieve di San Valentino (Castellarano). Dagelijks komen er tientallen mensen om te bidden. Op Rolando’s voorspraak werd een kindje in Engeland genezen van kanker. Familieleden hadden een haarlok van Rolando Rivi onder het hoofdkussen van de zieke gelegd. Op basis van dit wonder kon de zaligverklaring doorgang vinden.Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook