Doodstraf voor katholieke moeder

dinsdag, 21 oktober 2014

Herhaaldelijk plaatsten we op onze website reeds een oproep tot vrijlating van de Pakistaanse katholieke vrouw Asia Bibi.

Op 16 oktober jl. heeft het Hooggerechtshof van de provincie Punjab te Lahore echter de doodstraf bevestigd tegen deze moeder van vijf kinderen, die reeds meerdere jaren gevangen zit in de meest erbarmelijke omstandigheden en daardoor ernstig lichamelijk en geestelijk verzwakt is.

Asia BibiAls eerste vrouw in Pakistan werd Asia Bibi vier jaar geleden ter dood veroordeeld wegens vermeende godslastering. Volgens de International Society for Human Rights (ISHR), die pleit voor Bibi’s vrijlating, stond de rechtbank onder enorme druk van radicale moslims. In het verleden werden rechters en advocaten vaker met de dood bedreigd in processen rond godslastering. In sommige gevallen zijn rechters gedood die verdachten vrijgesproken hadden wegens bewezen onschuld.

Er is geen bewijs voor de beschuldigingen tegen Asia Bibi. Bibi is de vrouw van een arme landarbeider. Ze putte water voor veldwerkers, die echter weigerden het te drinken, omdat het door de christin ‘onrein’ geworden zou zijn. In antwoord op provocaties zei ze: ‘Jezus heeft zijn leven voor mij gegeven; wat heeft Mohammed voor jou gedaan?’ Daarop werd Bibi beschuldigd van het beledigen van de islam. Honderden belaagden haar en sloeg haar, haar man en hun kinderen, tot de politie tussenbeide kwam. In 2009 werd een aanklacht ingediend wegens godslastering. Eind 2010 sprak een rechtbank in Nankana (Punjab) de doodstraf uit, die op 16 oktober 2014 in beroep werd bevestigd.

De Pakistaanse wet tegen godslastering werd in 1991 ingesteld. Zij bestraft belediging van de islam, maar wordt ook vaak misbruikt om particuliere geschillen op te lossen. Meer dan 650 christenen zijn, vaak op basis van ongegronde verdenkingen, in staat van beschuldiging gesteld. De zaak ‘Asia Bibi’ is in Pakistan erg bekend. Niemand durft het aan om haar vrijlating te bepleiten vanwege het gevaar voor eigen leven. Ook Bibi’s man en kinderen leven ondergedoken uit angst om vermoord te worden. Omdat ze zich hadden ingezet voor Bibi’s vrijlating werden Shahbaz Bhatti, een katholieke minister voor Minderheden in Pakistan en Salman Taseer, een islamitische gouverneur van de provincie Punjab, in 2011 op brute wijze vermoord.

In het verleden riep Paus Benedictus XVI reeds op tot de vrijlating van Asia Bibi.

Woensdag 22 oktober a.s. debatteert het Europese Parlement met Catherine Ashton, hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de EU, over de doodstraf voor Asia Bibi.

Met de wereldwijde christelijke gemeenschap en met alle mensen die zich inzetten voor rechtvaardigheid herhalen we onze oproep:

Vrijheid en veiligheid voor Asia Bibi en hun gezin!Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook