Teksten Akathistos

vrijdag, 29 mei 2015

Aan de vooravond van de priesterwijding zingen de seminaristen de eeuwenoude Akathistoshymne, om de bescherming van de moeder Gods af te roepen over hun medebroeders. Dit jaar zendt Radio Maria de integrale Akathistos­hymne uit, live vanuit de kapel van het Sint-Janscentrum.

Teksten AkathistosDe liturgische viering, waarin de Akathistos­hymne gezongen wordt, vindt plaats op vrijdag 29 mei van 19.30 tot ongeveer 20.10 uur. U kunt de gezangen beluisteren via Radio Maria: AM 675, DAB+, de Radio Maria app of via de website:

De Akathistos­ is een lofzang op Maria, de Moeder van God, uit de Byzantijnse tijd. De Griekse benaming Ἀκάθιστος Ὕμνος betekent letterlijk een hymne [die] niet-zittend [gezongen wordt], dat wil zeggen: vanwege het plechtige karakter staan zangers en gelovigen de hele tijd recht.

In de hymne, die ongeveer 40 minuten in beslag neemt, worden de mysteries van het leven van Maria op bezongen in verschillende coupletten, die telkens beginnen met een volgende letter van het alfabet. Tussendoor zingt het koor meerstemmig de lof van Maria in refreinen van driemaal drie verzen, die telkens beginnen met ‘Verheug u’.

Ten behoeve van de luisteraars van Radio Maria plaatsen we hieronder het boekje met de Nederlandse vertaling van de Akathistos, die tijdens de liturgische viering gezongen wordt.Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook