Paus: Don Camillo als voorbeeld voor de priesters

dinsdag, 10 november 2015

Tijdens zijn bezoek aan de Italiaanse stad Firenze op dinsdag 10 november heeft paus Franciscus verwezen naar de legendarische figuur van Don Camillo als een voorbeeld voor de priesters.

Don CamilloDe paus zei: ‘De Italiaanse Kerk heeft grote heiligen voortgebracht, die door hun voorbeeld kunnen helpen om het geloof met nederigheid, onthechting en vreugde te beleven, van Franciscus van Assisi tot Filippus Neri. Maar denken we ook aan de eenvoud van fictieve personages zoals Don Camillo, samen met Peppone. Ik ben getroffen door de manier waarop in de verhalen van Guareschi [de auteur van Don Camillo] het gebed van de goede pastoor samengaat met zijn evidente nabijheid bij de mensen. Don Camillo zei over zichzelf: “Ik ben een arme plattelandspriester die zijn parochianen stuk voor stuk kent, die van hen houdt, die op de hoogte is van hun verdriet en vreugden, die met hen kan lijden en kan lachen”. Nabijheid bij de mensen en gebed vormen de sleutel om een christelijk en volks humanisme te kunnen beleven op een nederige, vrijgevige en gelukkige manier’.

Benedictus XVI

Ook van paus emeritus-Benedictus XVI is bekend dat hij van de verhalen van Don Camillo houdt. In het interviewboek ‘Licht der wereld’ schrijft hij dat de films over Don Camillo en Peppone tot zijn favorieten behoren.

Boeken en films

De personages van de katholieke priester Don Camillo en zijn eeuwige tegenstrever, de communistische burgemeester Peppone, werden uitgewerkt door Giovannino Guareschi (1908 - 1968), een Italiaans journalist, humorist en romanschrijver. De boeken verschenen vanaf 1948. Verschillende verhalen werden verfilmd tussen 1952 en 1965, met Fernandel in de rol van Don Camillo en Gino Cervi als Peppone.Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook