Jaaroverzicht 2015

dinsdag, 29 december 2015

Het Sint-Janscentrum was ook in 2015 de plaats waar de priester- en diakenopleiding van het bisdom van ’s-Hertogenbosch en het Diocesane Vormingscentrum hun thuis hadden. Er waren in het afgelopen jaar echter ook vele andere activiteiten in het Sint-Janscentrum. We geven u hieronder een kort overzicht van een aantal opmerkelijke gebeurtenissen.

De staf, seminaristen en medewerkers van het Sint-Janscentrum wensen aan alle bezoekers van onze website een goede jaarwisseling en een genadevol 2016!

2015

2015 Is het jaar waarin we van start gegaan zijn met de maandelijkse nachtaanbidding. We bidden bijzonder om roepingen en voor de gezinnen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen. We bidden ook voor uw intenties!

 

Januari

Na de grondige verbouwingswerkzaamheden, waardoor we een half jaar verbannen waren naar het bisdomkantoor, konden we in januari 2015 het Sint-Janscentrum opnieuw betrekken. Reden genoeg voor een feestelijke nieuwjaarsreceptie!

 

Jong Bisdom Den Bosch gaf meteen de aftrap voor een nieuw werkjaar.

 

Februari

Begin februari vond de herdenking plaats van Mgr. Sweens, oud-president van het grootseminarie te Haaren, die viel als slachtoffer van een bombardement op Tilburg.

 

Op 15 februari kwam de Italiaanse schrijfster Costanza Miriano de Nederlandse vertaling presenteren van haar boeken Trouw en wees onderdanig en Trouw en sterf voor haar. Beide boeken verschenen bij uitgeverij Betsaida.

 

Van zaterdag 21 tot dinsdag 24 februari mochten we in het Sint-Janscentrum een keur aan internationale wetenschappers verwelkomen. Samen met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau en met het Institut d’Études Théologiques te Brussel organiseerden we een colloquium naar aanleiding van 25 jaar val van de Berlijnse Muur. Het thema van de dagen was: de secularisatie in Europa.

 

Maart

In maart vierden we met Marion Gloudemans dat zij 12½ in dienst is van het Sint-Janscentrum. Marion verzorgt het studiesecretariaat en doet de lay-out van de boeken van Betsaida.

 

Met een aantal professoren van de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau hielden we in maart nog een mini-colloquium over de menselijke aspecten van de vorming tot het priesterschap.

 

Katholiek Geluid, een vormingsprogramma van Catholic Voices, hield een studiedag op seminarie.

 

April

April was de maand van de vormelingendag Power of Fire in het seminarie.

 

Voor de leden van de Gebedskring Sint-Jan was er op Barmhartigheidszondag de jaarlijkse gebedsdag.

 

Mei

In mei vond de priesterwijding plaats. Aan de vooravond zongen we met de seminariegemeenschap de aloude Akathistoshymne, die live werd uitgezonden door Radio Maria Nederland.

 

Juni

De pasgewijde priesters droegen voor het eerst de H. Mis op in het seminarie, en gaven aansluitend de neomistenzegen.

 

Juni was ook de maand van de Katholieke Jongerendag in Nieuwkuijk. Het Sint-Janscentrum was van de partij!

 

Inwonend priester en docent moraaltheologie Marc Timmermans vierde in juni ook zijn 25-jarige priesterfeest.

 

Na afloop van het studiejaar maakte de seminariegemeenschap een bedevaart naar Ars en Turijn, waar de Lijkwade ter verering was uitgesteld, en waar tegelijk het jubileumjaar van Don Bosco werd gevierd.

 

Juli

In de maand juli werd de aftrap gegeven voor de ontwikkeling van patrouilles Europascouts in de provincie Noord-Brabant. Nationaal verantwoordelijke Alban Reboul Salze gaf, tezamen met een aantal leiders van de Europascouts, en voor een enthousiast gehoor, een presentatie van de opzet van deze katholieke scouting.

 

In juli vond ook de jaarlijkse priesterdag plaats, met als spreker dom Gerard Mathijsen o.s.b., abt van de Sint-Adelbertabdij te Egmont-Binnen.

 

Augustus

In de maand augustus bereikte Gideon van Meeteren het doel van zijn wekenlange: Santiago. Gideon werd in november 2015 tot diaken gewijd.

 

September

In de maand september begon het nieuwe studiejaar van de priester- en diakenopleiding met een feestelijke eucharistieviering.

 

Miek Derks en Jannie van Bussel, die als receptionistes het gezicht van het Sint-Janscentrum vormen, vierden in deze maand hun 12½ jubileum. Beiden zijn ook actief bij Betsaida.

 

In de maand september 2015 werd ook bekend dat Mgr. Hurkmans bij paus Franciscus zijn ontslag heeft ingediend. We danken de bisschop van harte voor zijn toegewijde dienst aan ons bisdom en we bidden om een goede opvolger!

 

In voorbereiding op de synode over het gezin publiceerde Uitgeverij Betsaida een boek van Mgr. Léonard, De Kerk heeft je lief!

 

Oktober

Oktober 2015 van de maand waarin we de jaarlijkse ontmoetingsdag van Kinderen bidden voor Kinderen in ons huis mochten verwelkomen.

 

Ook voor de religieuzen in ons bisdom was er een ontmoetingsdag.

 

November

Op zaterdag 7 november 2015 vond de diakenwijding plaats van vijf diakens.

 

In deze maand ook stelde paus Franciscus Don Camillo tot voorbeeld van de parochiepriesters.

 

De relikwie van paus Johannes Paulus II uit de seminariekapel begon in november 2015 aan een reis doorheen Letland, waar duizenden mensen de relikwie kwamen vereren. In februari 2016 zal de relikwie terugkeren naar de vertrouwde plaats in het Sint-Janscentrum.

 

December

In de maand december mochten we aan kapelaan drs. Peter Koen het diploma overhandigen, dat hij behaald heeft op basis van onze academische samenwerking met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.

 

In het kader van de meeleefdagen en de afsluiting van het kalenderjaar ontving Mgr. Hurkmans ons in het bisschopshuis voor een gezellige avond.

 

Tenslotte vond in het Sint-Janscentrum ook een kerstviering plaats voor Eritrese vluchtelingen, die in Den Bosch verblijven.

 

Kringblad

Tenslotte verschenen ook in 2015 verschillende nummers van het Kringblad en van de Sonnius-informatiekrant.

Kringblad Kringblad 3 - jaar 2015 Kringblad Kringblad 2 - jaar 2015 Kringblad Kringblad 1 - jaar 2015

 

We kijken met dankbaarheid terug op een rijk gevuld jaar. We danken de Heer, en ook allen die bij het Sint-Janscentrum betrokken zijn als priester- of diakenstudent, als docent, medewerk(st)er of als lid van de weldoeners of van de gebedskring. Ook in 2016 staan we u graag terzijde, in dienst van God en van de Kerk!

 Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook