Homilie vanuit het hart

Hoe de paus zijn preken schrijft

zondag, 13 november 2016

In een interview met de jezuïet Antonio Spadaro, directeur van La Civiltà Cattolica, gepubliceerd op 10 november 2016, legt paus Franciscus uit hoe hij zijn homilieën voorbereidt: Bijbeloverweging en lectuur, om het hart te kennen van de mens.

Papa Francesco - Nei Tuoi Occhi è la mia parolaDit interview staat in het boek “Papa Francesco - Nei tuoi occhi è la mia parola” (“Paus Franciscus - In uw ogen is mijn woord”) dat de homilieën en toespraken tussen 1999 en 2013 verzamelt van de aartsbisschop van Buenos Aires (uitg. Rizzoli 2016). In deze uitwisseling, waarvan de Corriere della Sera citaten publiceert, preciseert de paus het verschil tussen een homilie en een conferentie: “Een homilie is de verkondiging van het woord Gods, een conferentie de verklaring van het woord Gods. Een homilie is verkondiging, is een engel zijn. Een conferentie is leraar zijn”.

Volgens de paus is een homilie verbonden aan de zending van de herder, aan “het gebed van de herder” en aan “het woord Gods”. Als die elementen ontbreken, “is de homilie geen homilie”.

De paus bespreekt de manier waarop hij zijn homilieën voorbereidt: een spirituele voorbereiding van een dag. “Ik begin ’s middags. Ik lees de teksten van de volgende dag en in het algemeen kies ik één van de twee lezingen. Daarna lees ik de gekozen passage luidop. Ik moet de klank, de woorden kunnen horen, beluisteren. Daarna onderlijn ik de woorden die mij het meest treffen (...). In de loop van de dag komen en gaan de woorden en gedachten terwijl ik doe wat ik moet doen: mediteren, nadenken, de dingen smaken.”

“Op sommige dagen wordt het avond zonder dat mij iets voor de geest komt, dan heb ik geen idee wat ik ’s anderendaags ga zeggen. Dan doe ik wat de heilige Ignatius zegt: ik slaap erover. En als ik wakker word, komt de inspiratie onmiddellijk.”

Romans en poëzie lezen, kan bij de voorbereiding van een homilie helpen, verzekert de paus: “Dostoïevski heeft mij veel geholpen om te preken”. En hij citeert de Gebroeders Karamazov en Aantekeningen uit het ondergrondse, een “juweel”. Inzake poëzie citeert de paus Nino Costa en zijn werk Rassa nostrana, gewijd aan de inwoners van Piemonte, evenals Dante en zijn liefde voor Maria. “Literatuur leest het hart van de mens, helpt verlangen, pracht en ellende te begrijpen, meent de paus. Het is geen theorie. Zij is een hulp om te preken, om het hart te kennen ...”

In dit interview benadrukt paus Franciscus dat “een homilie altijd ‘politiek’ is omdat zij te midden van een volk plaats heeft. Al wat wij doen heeft een politieke dimensie en gaat de opbouw van de beschaving aan. Men kan zelfs zeggen dat, wanneer men in de biechtstoel de absolutie geeft, men het algemeen welzijn opbouwt.”

Vertaling Maranatha-gemeenschapVideogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook