Paus Franciscus: Er zijn roepingen

Maar er moet naar de jongeren geluisterd worden

donderdag, 24 november 2016

Er zijn roepingen, maar er moet naar de jongeren geluisterd worden en men moet ze weten te impliceren in concrete activiteiten. Dat is in wezen wat paus Franciscus zei tot de deelnemers aan de Generale Congregatie van de Sociëteit van Jezus, op 24 oktober 2016.

Het tijdschrift Civiltà cattolica publiceert de tekst van zijn uitwisseling met de jezuïeten een maand later.

foto: GC36 Communications
De paus op de Generale Congregatie van de jezuïeten
De paus op de Generale Congregatie van de jezuïeten

In antwoord op een vraag over de daling van het aantal roepingen, brengt de paus in herinnering dat dit onderwerp zou behandeld worden op de volgende bisschoppensynode, die gepland is voor oktober 2018 over “Jongeren, geloof en onderscheiding van de roeping”.

“Ik geloof dat er roepingen zijn, verzekert de paus, maar men dient te weten hoe ze aan te brengen en welke aandacht ze te geven.” “Als een priester altijd gehaast is, ondergedompeld in duizend administratieve zaken, (...) is het evident dat er geen roepingen zijn.” Jongeren “hebben er namelijk nood aan om gehoord te worden; anders geven ze het op”. Om naar hen te luisteren, “is geduld nodig, men moet gaan zitten en luisteren”. En er is ook “creativiteit nodig, om hen concreet aan het werk te zetten”. Volgens paus Franciscus hebben “routine bijeenkomsten niet veel zin meer, zijn zij niet vruchtbaar meer. Jongeren dienen gelanceerd te worden in activiteiten van missionaire, catechetische of sociale aard. Dat doet veel goed”. Samengevat, “twee dingen zijn nodig”, insisteert de paus: “jongeren moeten aan het werk gezet worden en er moet naar hen geluisterd worden”.

Ook leken betrekken

De paus geeft ook de aanbeveling leken hierin te betrekken : “als wij niet overtuigd zijn dat geestelijke leiding geen klerikaal charisma is maar een charisma voor leken (wat ook de priester kan doen), en als wij geen leken betrekken in het onderscheiden van roepingen”, zullen er geen roepingen zijn. De paus waarschuwt nogmaals tegen een klerikalisme dat “de kracht van het doopsel belet te groeien”.

Hij spreekt opnieuw over de noodzaak van een roepingenpastoraal: “Roepingen lokaal niet promoveren, is zelfmoord, dat betekent noch min noch meer de Kerk steriliseren, want de Kerk is moeder. De plaatselijke roepingen niet bevorderen is het afbinden van de eierstokken van de Kerk. Het is verhinderen dat deze moeder kinderen heeft. En dat is erg”.

(Vertaling: Maranatha-gemeenschap)Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook