Op zoek naar Maria Margaretha der Engelen

vrijdag, 25 februari 2011

Zondag 27 februari gaan de seminaristen op zoek naar Maria Margaretha der Engelen. Maria Margaretha van Valckenisse werd op 26 mei 1605 te Antwerpen geboren als dochter van ouders met aanzien. Haar vader, Philips van Valckenisse, was secretaris van de stad Antwerpen. Maria Margaretha stierf op 5 februari 1658 in het door haar gestichte karmelietessenklooster te Oirschot.Maria Margaretha der Engelen

Maria Margaretha van Valckenisse

Maria Margaretha van Valckenisse trad in 1624 toe tot het Antwerpse klooster van de ongeschoeide karmelietessen. Als kloosternaam nam zij de naam Maria Margaretha der Engelen aan. Al spoedig verwierf zij dankzij haar extreme versterving een reputatie van heiligheid. In 1644 verliet Maria Margaretha de Karmel in Antwerpen om met enkele medezusters een nieuw klooster te stichten in Oirschot. Pas in dat jaar was er tussen alle betrokkenen, onder wie de provinciaal en de generaal van de Karmelietenorde en de bisschop van Den Bosch, overeenstemming bereikt, waarna Maria Margaretha en twee andere karmelietessen zich met door Frederik Hendrik verschafte paspoorten vanuit Antwerpen naar Oirschot begaven. De Karmel werd gevestigd in het woonhuis van Silvester Lintermans, ‘Blijendaal’ genaamd.

Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch

Op 10 juli 1663 werd het lichaam van Maria geconfisqueerd met behulp van een overmacht van 160 soldaten en naar Den Bosch gevoerd. In de nacht van 4 op 5 augustus tenslotte werd het lichaam van de ‘Heilige Non’ begraven in de op dat moment in protestantse handen zijnde Bossche Sint-Janskathedraal. De Oirschotse Karmel was inmiddels opgeheven; de nonnen waren naar Mol in de Spaanse Nederlanden gevlucht.

Gemeenschap van ongeschoeide karmelietessen

In 1931 vestigde zich opnieuw een gemeenschap van ongeschoeide karmelietessen in het voormalige kloostergebouw. Zij stelde vergeefse pogingen in het werk om Maria Margaretha van Valckenisse zalig te laten verklaren. Sinds het jaar van de herstichting is er alles aan gedaan om de relieken van de Heilige Non zoveel mogelijk terug te halen naar het huis waar zij is gestorven. In 1991 zijn de voorwerpen die herinneren aan de Heilige Non, zowel gebruiksvoorwerpen als delen van haar ‘onvergankelijke’ lichaam, tentoongesteld op de zolder van de kapel waarin het lichaam van de ‘Heilige Non’ tussen 1658 en 1663 had opgebaard gelegen.

Het programma van deze zondag begint bij haar graf in de Sint Jan en zet zich voort in Oirschot.

Roeping?

De Karmelietessen van Oirschot laten weten dat vrouwen of meisjes die interesse hebben om nader kennis te maken, beperkt enkele dagen in het klooster kunnen verblijven en mee kunnen leven.Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook