Verslag bezoek aan De Hoop

woensdag, 23 maart 2011

Nadat Stichting de Hoop in het Sint-Janscentrum is geweest om een voorlichtingsavond te geven over hun werk,  zijn de seminaristen vervolgens naar Dordrecht gegaan om het in de praktijk te zien. De heer Swinkels een goede gastheer. De Hoop is in 1975 begonnen als opvang­centrum voor verslaafden aan het hofje de Hoop in Dordrecht nu 35 jaar later hebben ze een personeels­bestand van 500 medewerkers op verschillende locaties in Nederland.

De Hoop is een GGZ Stichting die hulp­verlening geeft aan kinder-, jeugd- en volwassenzorg op het gebied van  psychosociale, psychiatrische en verslavings­problematiek.  Zij heeft tot doel om mensen te begeleiden bij het ontdekken, ontwikkelen en benutten van hun unieke talenten.

Dordrecht

Wat bij aankomst in Dordrecht opvalt is dat er geen grote hekken omheen staan, de patiënten, die bij de Hoop “gasten” worden genoemd zijn dus vrijwillig begonnen aan de verschillende programma’s die zij aanbieden.  Op het terrein staat tevens een plaatselijke lagere school waardoor  gasten toch midden in de samenleving blijven staan. De gasten  krijgen verder de mogelijkheid om hun unieke talenten te ontwikkelen en te benutten.  Zo is er bijvoorbeeld een grafisch centrum, een zeer geavanceerde drukkerij en hebben wij ook de lasserij bezocht.

Openhartig

De getuigenissen die wij van twee  gasten mochten horen waren zeer openhartig. Als je zelf nooit in aanraking bent geweest met hard drugs, cocaïne of andere verslavende middelen is het moeilijk voor te stellen wat dat met een mens doet.  We kunnen erover lezen maar het verhaal uit eigen mond horen van een ex-verslaafde drukt je met de neus op de feiten. Dan blijkt pas echt hoe vernietigend een verslaving kan zijn, niet alleen voor de persoon maar ook voor zijn omgeving. Waar psychologen, psychiaters en andere hulpinstellingen soms geen oplossingen voor vinden, weet de Hoop via het woord van de Heer een weg naar verlossing.

Dank

Wij danken de Stichting de Hoop voor de tijd die ze hebben genomen om de seminaristen kennis te laten maken met hun fantastische werk. Een zeer informatieve middag die wij in ons werk als toekomstig priester kunnen gebruiken.  

Mocht u meer informatie willen over De Hoop kijkt u dan op www.dehoop.orgVideogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook