Vaticaan over filosofie op het seminarie

vrijdag, 25 maart 2011

Denker op de Sint-JanskathedraalHet Vaticaan heeft recent een instructie uitgebracht over het wezenlijke belang van de filosofie aan de seminaries. “Onze tijd vraagt om de Filosofie omdat deze recht­streeks bijdraagt aan het stellen van de kritische vragen over de ‘zin van het leven’ en helpen een antwoord daarop te vinden.”

Met deze woorden kondigde Zenon kardinaal Grocholewski, prefect van de Congregatie voor de katholieke opvoeding, hervormings­maatregelen voor het filosofie-onderwijs in de katholieke instellingen aan.

Het bijzondere belang van funda­mentele disciplines als metafysica wordt beklemtoond.

Ook voor de studie van de theologie is een goede kennis van de filosofie essentieel. De studie­rector Dr. J. Van Reeth reageert op de instructie: 

De instructie van de Congregatie is hoogst belang­wekkend, omdat zij, te oordelen naar het persbericht, aandacht vraagt voor één van de grootste filosofische uitdagingen voor de godsdienst­beleving van deze tijd: namelijk de gedachte van de relativiteit, die een bedreiging lijkt voor alle algemene en eeuwige waarheden. Daarom hecht het SJC nu reeds groot belang aan een gedegen filosofische opleiding. We moeten wel de officiële tekst van de instructie afwachten alvorens te bekijken hoe we bepaalde onderdelen in concreto kunnen implementeren.

Aan het Sint-Janscentrum doceren verschillende, gekwalificeerde filosofen, waaronder priesters van ons eigen bisdom, docenten aan andere seminaries en faculteitenVideogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook